BLOGTIPP | A JÓ KRITIKUS SZERINTEM

július 08, 2018


Kritikusnak lenni nem nehéz, manapság minden ember valamilyen szinten véleményt mond a másikról. Legyen az a stílusa, az ízlésvilága, az írásmódja vagy akármi más. Minden jogunk megvan véleményt nyilvánítani, ha az építő jellegű, nem pedig csak megalázni kívánjuk az illetőt. Bár akkor is, csak az tahóság. Szerintem.

Hogy szerintem mitől kritikus a kritikus?

1. Attól, hogy nem személyeskedik
Szerintem egy kritikusnak tudnia kell, hogy hol a határ. Hogy miről szabad véleményt nyilvánítani és miről nem. Egy ember önbecslését nem szabad leigázni. Ezt pedig úgy vettem észre, hogy mostanában nem sokan veszik figyelembe.

2. Nem alázza meg a másikat
Ami nem öl meg az csak erősebbé tesz. Ha jön egy kritika és csak annyiból áll, hogy "szar vagy/ az oldal" vagy hasonló. Azt el kell engedni. Ha leírja, hogy mi a gond vele, még azt sem biztos, hogy el kell fogadnod, attól függ, hogy mit kritizál és hogyan teszi. Egy kritikus szerintem leírja a gondolatait, azt, ami bántja, de ezt normális írásmóddal, hangnemben teszi meg.

3. Attól, hogy a véleménye inspiráló vagy legalább fejlesztő jellegű
Inspiráljuk a másikat a kritikánkkal, ne próbáljuk meg elvenni az ember kedvét attól, amit szeret. Még akkor se, ha azt rosszul csinálná. Hiszen mindenki fejlődőképes. Próbáljuk kiemelni a jót, alátámasztani példákkal azt, hogy mi a rossz, segíteni abban, ezen hogyan változtathat. Egy jó kritikus nem csak dobálózik a szavakkal, hanem segít is.

4. Tud dicsérni is
Ha tetszik valami, amit az illető csinál, ne felejtsük el megdicsérni, pár jó szót írni, hozzászólni. Ezek mindig önbizalmat és erőt adnak az embernek.

Tehát szerintem figyelni kell arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ne érezzük magunkat felsőbb rendűnek. Ne menjünk bele személyeskedésbe és mindig próbáljuk kiemelni azt is, ami jó ne csak azt, ami rossz.

Szerintetek milyen egy jó kritikus? Van, amit hiányoltok az eddig leírtakból? Írjátok meg a véleményeteket.

Puszi,
Ninaa 

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Rendszeres olvasók

recent posts