BLOGTIPP | A szép weboldal titka #1

szeptember 02, 2017


Szép napot drágáim! Mára szeretném nektek bemutatni, vagyis inkább leírni, hogy szerintem mitől szép egy oldal. Hangsúlyozom, ez mind az én véleményem, de bárki másét meghallgatom. Szóval nyugodtan kommenteljetek, hogyha egyet értetek velem és akkor is, hogyha nem. Kezdjünk is bele.


Design, designelemek, összhatás
 1. Egyszerű fejléc (blogoknál és rajongói lapokon is, ha nem értesz hozzá, vagy ha minimalista vagy). Mindig próbáljunk évszaknak megfelelő fejléccel, kinézettel előállni. Bár ha tudod, hogy három havonta sem lesz időd kinézetet váltani, vagy rendelni, pénzt / kreditet kidobni érte, akkor válasz olyan színeket, ami minden évszakhoz passzol. Viszont egyáltalán nem jó az, amikor télen valaki tengerpartos designnal virít, meg verőfényes napsütésben áll az oldal. Persze az sem, amikor nyár van és szép téli/őszi tájakkal bombázzuk a látogatónkat.
 2. Középre igazított lap, fejléc középre belövése. Az sem szép szerintem, amikor elcsúszik az oldal, vagy ha a fejléc középen kéne álljon, de mégsem ott van.
 3. "Sidebar", azaz a bal és jobb oldali részek. Én jobban preferálom azt, amikor a bal vagy jobb oldalon vannak a moduljaink. Viszont mindkettő necces. Amikor 1024x768pixeles monitorom volt, akkor a jobb oldali menü félig nem látszott. Szóval, értitek. Vagy jól megcsinálod, de akkor a középső rész így is úgy is kicsi marad, vagy tényleg csak az egyik oldalt választod.
 4. Háttér. Ha van fejléc, a háttér mindenféleképpen egyszínű legyen. Ez általában a fehér szokott lenni, de persze lehet más is, csak passzoljon az oldalhoz. Ha pedig a hátterünk valami szép kép, akár egy táj (fentebb említettem pl. a tengerpartot, vagy egy szép téli tájképet), akkor fejlécet már ne nagyon használjunk hozzá. Anélkül sokkal szebb. Esetleg az oldal címe még belefér.
 5. Összhatás: ne használjunk ezer millió színt. Sose csicsázzuk túl az oldalt, legyen szép, rendezett, igényes.
Betűtípus, betűméret, elhelyezkedés
 1. Az első legyen a betűtípus. Használj alap betűtípusokat (legjobbak: Verdana, Arial, Times New Roman, Tahoma, Georgia) és kombináld azokat. Maximum két betűtípust válassz és mehet a játszadozás. Például: a szöveg betűtípusa arial, akkor a címeké legyen times. Vagy Verdana az alap szövegek típusa, a címeké pedig Georgia. Természetesen, hogyha tudod használni, akkor különleges betűtípusokat is használhatsz címeknek, de figyelj az olvashatóságra.
 2. A következő a betű mérete. Az alap szöveg legalább legyen 12-14px, a címek 16 - 18 px, attól függ, hogy hogyan néz ki jobban és persze, hogy az adott betűtípusban ez mekkora méretet eredményez.
 3. Én mindig azt vallom és azt is tanították, hogy a legtöbb esetben használjuk a sorkizárt lehetőséget. Mindenkinek jobb, hogy "faltól-falig" olvassa a szöveget, nem pedig eltördelve azt. Vagy ami még rosszabb, jobb oldalra vagy középre helyezve. Persze, egy két mondatot, ha nagyon szereted a középre helyezést, nyugodtan, de az, hogy az egész szöveg középen van. Nem. Kérlek ne. Vagyis engem nagyon zavar!
 4. A blogbejegyzéseket, hogyha nagyon hosszúvá válik, tördeljük. Egy könyv sem méteres, szóval próbáljunk úgy írni, hogy mindenkinek élvezetes legyen. Ezáltal az oldalunk sem nyúlik majd a föld alá, hogyha tekerünk lefelé.
 5. Színek. Csínján velük. Bár én inkább a letisztultságot kedvelem, tudom, hogy néha túlzásba tudom ezt is vinni. Nyugodtan lehet a dőlt/aláhúzott/áthúzott/vastag betűtípusokat színezni, de ne öt különböző színűre. Főleg egy blognál ne. Nekünk a szöveg a fontos, aminek a középpontban kell lennie, ne hagyjuk elveszni a színek közt.
Képek, videók, animációk
 1. Szerintem a kevesebb néha több elvet véljük itt is. Nem szeretnénk, ha lelassítaná az oldalunkat a rengeteg képi elem, animáció vagy videó. Ezért ne pakoljuk tele az oldalt vele.
 2. Ha bal oldalt sok a kép, akkor a blogmodulunkban ne használjuk maximum csak egyet, a többit a "bővebben" rész után helyezzük el. A videókkal is tegyük ezt.
 3. Mindig figyeljünk a kép méretezésére, gportálon a kis szövegszerkesztőnkben (de bármelyik CKEditor - ban) keressük meg a zászlót és amellett van egy képformázó vagy kattintsunk a beillesztett képre kétszer. A szélességet adjuk meg és mellette van egy lakatka, arra kattintsunk és a magasságát is meg fogja adni a képnek. Így nem fog furán kinézni, szóval használjátok. Itt blogspoton a "Link" szövegecske mellett van a képi elemünk, ha beillesztettük, akkor válasszuk azt a méretet, ami még illik a laphoz, de mindegyik képünk valahogy egyforma hosszúságú legyen. A blogspot ügyesen, nem csúnyítja el, vagyis nálam még nem fordult elő. Kérlek. Ne hagyjátok összenyomva vagy bárhogy eltorzítva a képeteket, nagyon rontja az összhatást és nagyon ronda is. 
 4. Vigyázzatok arra is, hogy a kép mérete ne legyen nagyobb az oldalnál (közép vagy szélső részeknél).
 5. Mindig írjatok forrást, hogy honnan van a kép vagy animáció. A forrás kiírása kötelező, ha nem te készítetted. Egy fejes bármikor megtalálja nálad, forrás nélkül, pert varrhat a nyakadba. Bár lehet ha forrással használod akkor is, majd utána kéne olvasnom, hogy pontosan hogy is vannak itt a jogok.
Egyelőre pedig ennyi jutott eszembe. Nyugodtan írjatok kommentet, ha valamit kihagytam, vagy amit Ti fontosnak tartotok, vagy ha nem értetek egyet!

Csóközön,
Ninaa

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Rendszeres olvasók

recent posts